3 min read

Kennis en energie rondpompen / blog kom uit de silo

Kennis en energie rondpompen /  blog kom uit de silo

De silo is een in de management-wereld bekende metafoor. Letterlijk verwijst het naar een opslagplaats, van bijvoorbeeld agrarische stoffen. Om die goed te conserveren is isolatie en afgrenzing noodzaak. De silo verwijst figuurlijk naar fragmentatie, geïsoleerd van elkaar opereren. De stam of de bubbel worden in deze zin als synoniemen gebruikt.

Ja, specialisatie, met focus werken, toegewijd en zonder afleiding opereren, het zijn zeker goede argumenten om vooral je eigen handel en wandel voorop te stellen.

Ware het niet dat het in allerlei opzichten een schaarse wereld erg onhandig begint te worden dat 90 procent van de (ook zakelijke) wereld nog in het silotijdperk verblijft. Ruwe schatting.

Circulair denken

Verlaat de silo, het is pure winst om op een intelligente manier ‘het eigen clubje eerst’ denken snel te verlaten. In een eerdere post stond ik stil bij circulair denken als uitweg ('hergebruik ervaring, neem achterblijvers mee en neem oude relaties mee in de karavaan').

Circulair denken is/wordt de norm (‘Kom Uit De Silo, 2’)
2024 wordt wat mij betreft een grenzeloos jaar. Met als motto: ‘Kom Uit De Silo’. Ik schreef daar al over in december 2023, bij de bespreking van het voor mij beste managementboek van 2023, Boundless. Zie: Een voornemen voor 2024Lijstjes? Ik heb eigenlijk geen jaar lijstje. Alleen maar mijn boek


Pumping

Een net zo mooi concept vind ik dat pumping, energie en kennis rondpompen. In het boek 'Boundless' wordt het voorbeeld aangehaald van een taxibedrijf die razendsnel auto’s uit de roulatie haalt om elders (grote) gaten te vullen. Rendement verzekerd.

Pumping is wat mij betreft de toekomst, zakelijk en sociaal. We kennen de aloude en prachtige voorbeelden van adviesbureaus die gratis of tegen geringe vergoeding onderzoek doen voor maatschappelijke clubs. Of het concept van De Uitdaging waarbij ondernemers om niet spullen weggeven of tijdelijk personeel uitlenen, bijvoorbeeld voor het maken van een website. Simpel en zo effectief!

Recent kwamen prachtige voorbeelden op mijn pad van het tijdelijk uitlenen van vrijwilligers of het gebruik van ruimtes die in de loze uren anders maar leeg staan.

Elk kantoor dat na vijf uur de deur dicht slaat zou eens kunnen nadenken over hergebruik voor maatschappelijke organisaties die om ruimte staan te springen. Mooi vond ik het idee om de kasten van de bibliotheek van wieltjes te voorzien, ze op het einde van de dag opzij te schuiven en zo het orkest als buur aan een geweldige nieuwe ruimte te helpen.

Elke organisatie die over veel vrijwilligers beschikt mag eens nadenken over het op piekmomenten uitlenen van mensen aan community-evenementen. Zoals het theater dat best enkele keren per jaar hun vrijwilligers wil uitlenen voor het organiseren van een kunstweek.

Het grote geheim van pumping en iets breder, het antisilo denken is dat de zero sum game een verouderd concept is. Wie het idee van shared succes omarmt, betreedt ook letterlijk nieuwe werelden.   

Grenzeloos jaar

2024 wordt wat mij betreft een grenzeloos jaar. Met als motto: ‘Kom Uit De Silo’. Ik schreef daar al over in december 2023, bij de bespreking van het voor mij beste managementboek van 2023, Boundless.

Een voornemen voor 2024
Lijstjes? Ik heb eigenlijk geen jaar lijstje. Alleen maar mijn boek van het jaar dat ik las en blijf herlezen! Het is het boek ‘Boundless’. Zelden zo’n mooi en vooral ijzersterk verhaal gelezen. Echt een aanrader voor onder de kerstboom. Waarom? Ik begin even met een persoonlijke noot. Een