2 min read

‘SPEEL DE SILO-BINGO’ (blog 'kom uit de silo', 4)

‘SPEEL DE SILO-BINGO’ (blog 'kom uit de silo', 4)
Photo by Alejandro Garay / Unsplash

Werken vanuit een silo-mentaliteit vermindert het werkplezier voor jezelf en anderen en zorgt dat verstandige oplossingen voor urgente vragen onbenut blijven.

Voor anderen de silo-maat te nemen, is cruciaal eerst goed het eigen gedrag stevig onder de loep te nemen. Voor je weet ben je zelf een silo en opereer je te solistisch, en houd je informatie op vermeend tactische gronden achter. Of doe je geen of veel te weinig recht aan de zienswijzes en het belang van anderen.

BREDE ONTWIKKELROUTE

Training helpt om steeds beter multidisciplinair te denken en handelen. Er zijn bij elk vraagstuk altijd meerdere rationaliteiten in het geding, een gezond uitgangspunt dat een hoop ellende bespaart.

Interessant is om in de eigen loopbaan en werkroute bewust te investeren in “cross-functional training’. Oftewel, neem taken of klussen aan waar je eigenlijk niet op zit te wachten, maar wel helpt om steeds beter het grotere plaatje te zien. Ontwerp je eigen, brede leerroute!


WAARSCHUWINGSSIGNALEN VOOR DE SILO-MENTALITEIT

Het is een spannend inzicht: 'Je gaat iets pas echt leren en begrijpen als je het ziet’. Wie het grote verhaal in de vingers heeft, ziet daarvan bijna dagelijks vele voorbeelden. Het is voor mij inmiddels een leuk spel geworden elke dag voorbeelden van silo gedrag op te sporen (en in het geheugen op te slaan).   

Waar kun je dan op letten? Wat zijn de waarschuwingssignalen? Laten we even samen de silo-bingo spelen, altijd prijs!

1 Geen oog hebben voor prachtige initiatieven van collega’s en teamleden. Het is een onschuldige variant, maar niet weten en geïnteresseerd zijn waar anderen mee bezig is een signaal (‘eigen taak eerst’)

2 Om hulp vragen maar anderen te weinig voorbereiden op het goed uitvoeren van zo’n taak (‘en daar dan weer over klagen’). Deze praktijk is schering en inslag, je werkt samen maar niet echt.

3 Heel veel zenden ‘naar beneden’, richting middle-management of uitvoering, maar opvallend weinig moeite doen geluiden van de werkvloer te snappen of zelfs te horen. Herkenbaar? Voor mij wel!

4 Qua stijl en toon competitief samenwerken, in een vechtmodus en zonder veel humor door vergaderingen heen werken. Het lijkt niet zo erg, als er veel op het spel staat is iets zwaar maken weliswaar gelegitimeerd, maar onprettig is het wel en op de lange termijn contraproductief.

VEEL PLEZIER MET DE SILO-BINGO!

De lijst is natuurlijk niet compleet, maar genoeg om een eerste ronde van het mooie silo-spel te spelen. Veel plezier!

#komuitdesilo