2 min read

Tribale leiders

Tribale leiders

Hoe doorbreek je een silo-cultuur? In een silo-cultuur blijven oplossingen ongebruikt door sologedrag van organisaties en het onvermogen om via samenwerking snel capaciteit en denkkracht naar de plaats te brengen waar die broodnodig is.

MACHT VAN INFORMELE LEIDERS

Leiderschap speelt daarin beslist een belangrijke rol. Veel aandacht gaat uit naar de kracht en stijl van de formele leider. Kiest die vooral voor processen en het met engelengeduld afspraken proberen te maken? Of gaan zij vooral voor bevlogenheid en het brengen van een goed verhaal, met oog voor mensen en verlangens. Beide helpen.

Opvallend onderschat wordt de rol en belang van de informele leider. Personen met veel macht zonder formele status of bevoegdheden. Vergelijk het met een op papier fantastische coach die geen pepernoot bereikt omdat de dragende spelers hem of haar niet zien zitten. Met een geslaagde een-twee tussen formele en informele leiders kun je de silo beslist met succes te lijf gaan.

SCHURKEN

Over de rol van natuurlijke leiderschap om samenwerking te versnellen is nog veel te leren. In het ijzersterke boek Tribaal Leiderschap van Logan c.s. worden vooral opleiding en promotiecriteria als de schurken aangewezen voor het ontstaan van silogedrag.

📖[PDF] Tribal Leadership Revised Edition by Dave Logan | Perlego
Start reading 📖 Tribal Leadership Revised Edition online and get access to an unlimited library of academic and non-fiction books on Perlego.

Op universiteiten, bedrijfsopleidingen en in veel managementboeken wordt het er stevig ingepompt. Maak lange uren en ga zeer efficiënt met tijd om. Probeer op te vallen door een doe-mentaliteit met de bereidheid om met kennis van zaken ergens voor te vechten. Dat klinkt natuurlijk goed, maar het grote risico is iedereen van je te vervreemden en uitgeblust en alleen te eindigen.

KORTE METTEN MET ZELFPROMOTIE

De perfecte tribale leider doorziet dit proces haarscherp en helpt collega’s en partners om deze vicieuze cirkel op tijd te doorbreken. Het arsenaal dat daarvoor wordt gebruikt is zowel subtiel als fantasievol. Ga voor opdrachten die bewust te groot zijn. Dat maakt bescheiden en dwingt je wel om nederig bij anderen aan te kloppen.  Benadruk daarbij voortdurend hoeveel hulp in de directe omgeving te krijgen is en combineer dat met een idealistisch verhaal. Geef collega’s met een te groot ego subtiel op hun donder en maak korte metten met zelfpromotie. Pik mensen met de open attitude er snel uit en ga vooral met hen samenwerken. Pas de gezamenlijke strategie voortdurend aan, schakel razendsnel naar plan B als iets niet werkt en daarna naar plan C en D als het moet. Een kleine greep uit het grote arsenaal van leiders die grenzen willen doorbreken.

Ze zijn fijn hoor, die tribale leiders, daarmee bereik je nog eens wat!

#bestuurskunde #komuitdesilo #warmenetwerken