Serious Gaming & Polderworld in Crisis

Gisteren werd met 30 enthousiaste ‘dijkinspecteurs’ onze nieuwe serious game gespeeld. "Polderworld in crisis", in dit geval dus met crisismanagement als thema. Een fijne ervaring, met een paar inzichten.
1 De basis ligt in een spelmechanisme wat werkt (in dit geval een schaars budget) en keuzevragen & dilemma’s die echte ‘breinbrekers' zijn.
2 Wat mij opviel - al in de voorbereiding bij het maken – is hoe ‘gaming’ echt helpt om complexiteit te ervaren. Het voelt levensecht, ook al is – toegegeven - niet alles direct even realistisch.
3 Spelen maakt deelnemers ‘los’ en zorgt daarom voor onbewaakte momenten waar je hoort ‘hoe het echt zit’. Die ‘eerlijke momenten’ haal je zeker niet zomaar uit de doorsnee conferentie & vergadering.
4 Gaming en de tussentijdse reflectiemomenten blijken een prima middel voor de eigen verhalen & ervaringen van deelnemers. Van het een (fictie) komt het ander (de eigen ervaringen).
5 Gaming werkt daarnaast op twee niveaus: inhoudelijke issues worden met enige diepgang besproken, terwijl ook wordt gereflecteerd op bestuurskundige thema’s. Zoals ‘hoe beslissen we eigenlijk’, ‘hoe gaan we om met onze bestuurders’, ‘welke expertise missen we’?
6 Tenslotte; ‘serious gaming’ geeft ook ‘serious fun’. Zo konden deelnemers elkaar ‘love money’ geven wanneer het andere team het heel goed deed. Een compliment krijgen verpakt in nep-geld, het is wel geinig. #seriousgaming #bestuurskunde