2 min read

Originele verbindingen - blog kom uit de silo 7

Originele verbindingen - blog kom uit de silo 7

Vandaag (1 maart) is het complimentendag. Recent kreeg iemand – ik zag het op LinkedIn – het volgende compliment: ‘Zij kan verbindingen maken waar anderen die niet zien!’

Kijk, dat is nou een geweldig compliment. Toch even wat anders dan bijvoorbeeld ‘doelgericht, met strategische kwaliteit’ (ook niet slecht trouwens). 

Silo’s openbreken begint met originele verbindingen verzinnen en realiseren. Het mooie is, je kunt ze met wat fantasie maken voor elk onderwerp. Ik noem wat mogelijkheden waar ik zelf momenteel aan sleutel.

ORIGINELE VERBINDINGEN

Een fijn idee is om cultuur en welzijn meer te verbinden. Denk aan het overal oprichten van zanggroepjes voor ouderen. Weleens senioren uit volle borst ‘Daar Bij Die Waterkant’ horen zingen, onder leiding van een bevlogen dirigent? Dat is magisch. Of in een weggeefwinkel ook een schilderatelier openen, bijvoorbeeld de laatste zaterdag van elke maand. Dat werkt ook geweldig, wat doeken, verf en een kunstzinnige begeleider doen wonderen.

En de theatermaker die een met jeugdig voetbalteam een voorstelling maakte, verdient ook een groot compliment!

STADSPAS VOOR BUURTHUIZEN

Een ander voorbeeld. Ook uitstekend is om via een stadspas steun aan minima en citymarketing te verbinden. Via de pas worden sociale initiatieven uit bijvoorbeeld buurthuizen bij elkaar gebracht, waardoor het mogelijk wordt voor weinig geld te bewegen of een cursus te volgen. Zo staat je stad er - terecht - goed op!

VAN VAK WISSELEN

In een gezelschap met ruimtelijk specialisten waar ik ooit bij was werd voorgesteld veel meer met opbouwwerkers samen te werken. Niet zozeer vanwege hun vakkennis, maar wel vanwege hun uitmuntende sociale vaardigheden. Slim! Wat afwijkende vakspecialisten bij elkaar brengen helpt ook om silo’s te doorbreken.

DELEN

Een door mij zeer gewaardeerde ondernemer maakt van originele verbindingen leggen haar businessmodel (bedrijfsnaam idea company). Onlangs opende zij voor relaties een ideeën expositie. Soms waren de verbindingen nog goed te volgen: ‘laat een hele straat samen eten en vraag ondernemers 10 plekken aan tafel te financieren, 3 voor zichzelf’. En soms was het echt grappig: ‘Maak een lijst van overdag of in de avond ongebruikte piano’s en biedt die aan, aan spelers die thuis geen piano hebben’.

Alles wat gedeeld kan worden, wordt op een gegeven moment wel gedeeld. Kwestie van ‘even’ de verbinding maken!

#bestuurskunde #komuitdesilo #warmenetwerken