1 min read

AANDELENUITGIFTE IN TRUST

AANDELENUITGIFTE IN TRUST

Een mooie uitdaging in de vervoerswereld is de aanpak van halflege vrachtwagens. Wie een vracht aflevert, kan in theorie weer ‘vol’ naar huis gaan door een lading van een ander op te pikken. De praktijk blijkt weerbarstig, het vraagt om logistiek gepuzzel en de aanleg van overslaglocaties (‘hubs’).

AANDELENUITGIFTE IN ‘TRUST’

De grootste uitdaging bleek cultureel, silo-denken. Vrachtjes van de buren of anderen meenemen vraagt om loslaten en vertrouwen in samenwerking. Een tijdje terug hielp ik mee met zo’n logistieke community en besloten we – met een flinke knipoog – een aandelenuitgifte ‘TRUST’ te organiseren: ‘Wie in TRUST investeert, maakt echt WINST’.

Over de betekenis van vertrouwen om een silo-cultuur te doorbreken zijn letterlijk boekenkasten vol geschreven. Vertrouwen vermindert transactiekosten, maakt zakendoen plezierig. En vooral zorgt voor betere oplossingen omdat een conflict niet onder de tafel wordt gemoffeld maar gewoon lekker wordt uitgevochten. Als je elkaar vertrouwt, ben je niet bang scherp te zijn.

In de ambtelijke cultuur wordt ‘hard argumenteren’ al snel gezien als spelbederf, een dure misvatting. Een van mijn allereerste college bestuurskunde ging over ‘mandarijnentaal’, kort samengevat als ‘praat eromheen’. Mandarijnentaal is van alle tijden.

COOPERATIE ECHT BELONEN

Naast persoonlijke attitude en cultuur zijn meer systemische factoren belangrijk voor ontstaan van vertrouwen en ‘echte’ samenwerking. In alle literatuur die ik daarover scande kwamen vooral twee voorwaarden steeds bovendrijven. De eerste is een ‘integrative reward system’. In een vooral op competitie tussen silo’s gerichte organisaties ontbreekt het aan prikkels om genereus te zijn, in te springen voor anderen en een carrière te maken in support (het is verstandiger om hard voort jezelf op te komen).

‘SAFE SPACE’, VOOR RISICO

De andere factor is het fenomeen ‘safe space’. In een ‘safe space’ is risico nemen de gewoonste zaak van de wereld. Sterker nog, je wordt daar zwaar toe aangemoedigd en uitgenodigd. Wie het gelukt heeft in zo’n werkomgeving en cultuur te werken merkt al snel dat zowel het werkplezier als de productiviteit met sprongen omhoog gaat.

#nosilo #bestuurskunde #vertrouwen